Doorgaan naar hoofdcontent

leesverslag 'Het helse paradijs'

ZAKELIJKE GEGEVENS
 het helse Paradijs
Thea Beckman
416 blz
Lemniscaat Rotterdam, 1987


SAMENVATTING
 Kilian Werfel, een jonge taalgeleerde aan de universiteit van Badenburg wordt uitgenodigd voor een gesprek met de Egon, de regeringscommissaris, een admiraal en een doctor genaamd Mannix. Hij krijgt te horen dat ze in het geheim een expeditie voorbereiden naar Thule. Ze willen dat Kilian deelneemt aan deze expeditie omdat hij degene is die het kan lukken om met de Thulenen te praten. Kilian mag niks zeggen tegen z'n familie pas op de dag van het vertrek van de 5 oorlogsschepen, de veroveraar I tot en met V, krijgt zijn familie en zijn vrienden te horen dat hij deelneemt aan deze expeditie.
De reis verloopt goed maar vlak voor Groenland worden ze door een zeilschip misleid en loopt er een schip vast op de rotsen en zinkt. De andere 4 schepen (en de bemanning van het gezonken schip) bereiken een stad. Ze trekken de stad in maar de inwoners doen alsof ze niet bestaan. Ze bezetten een deel van de stad, drinken uit de vaatjes met slaapverwekkende vruchtenwijn en worden s'ochtends verdoofd en in hun ondergoed wakker op een plein. Ze hebben allemaal een rode vlek op hun gezicht en later komen ze erachter dat dat een straf is, zolang de vlek zichtbaar blijft, zo'n 4 jaar, zullen ze door geen Thulenen normaal behandeld worden. Als wraakactie willen de Badeners een groep mannen executeren maar die worden bevrijdt door een groep vrouwen. Hierna worden er nog veel meer mariniers in hun ondergoed wakker. Tijdens een storm vergaat de veroveraar II waarbij heel veel gewonden en zelfs doden vallen. Er wordt besloten verder het land in te trekken om het te veroveren.
 De 'glorieuze Grote Mars Westwaarts' begon goed. Maar ze zagen niks, geen bebouwing en geen Thulenen. Toch werden er noch steeds bewusteloze mariniers uit de struiken gehaald. En honger, kou en moedeloosheid beginnen parten te spelen. Dan wordt Kilian benaderd door Thura, de schoondochter van de Thuleense heerser, de Konega. De soldaten komen hier achter en beschuldigen Kilian van verraad. Hij wordt ter dood veroordeeld, maar weet te ontsnappen. Dan steken Thura en haar echtgenoot Christiaan een bos in brand en daarbij komen bijna alle Badeners om het leven.  Kilian belandt ondertussen in een Thuleens ziekenhuis en Thura komt langs. Ze benoemd hem tot regeringsinspecteur, hij moet langs de Badeners die te werk gesteld zijn in de mijnen en fabrieken om ze erop te wijzen hoe ze zich moeten gedragen. Dat doen ze niet heel goed want sommigen hebben zelfs een moordenaars teken.
Als die taak volbracht is gaat Kilian langs bij de admiraal die is achter gebleven op het schip met de zwaargewonden om hem te vertellen dat ze verloren hebben en dat ze zich over moeten geven.   
Maar dat weigert de admiraal, als iedereen het schip verlaten heeft keert hij terug en blaast zichzelf en het schip op. De invasie lijkt voorbij maar het zal niet lang meer duren voor de Badeners terug keren met een nieuwe expeditie in deel 3 van deze trilogie.

MENING
Ik vind dit boek vooral verrassend, zeker het eind heeft een verrassende wending.  Omdat je van ieder boek verwacht dat alles toch wel goed komt, is dit echt een keer anders. Framgent: achter hem vloog de VEROVERERAAR III met een daverende klap de lucht in. Admiraal Cranach, de nooit verslagene, had de enige uitweg gekozen die voor hem de schande van de overgave kon behoeden. Het is ook verrassend omdat Klilian halverwege het boek opeens 'overloopt' dat verwacht je niet als je alleen de eerste paar hoofdstukken hebt gelezen.
Het boek zet me ook aan het denken. Kilian komt voor zoveel moeilijke dilemma's te staan dat je jezelf meerdere keren af moet vragen, wat zou ik gedaan hebben? Bijvoorbeeld als hij het vonnis moet voorlezen: 'En u... u last morgen vijftig willekeurige burgers terechtstellen zonder vorm van proces, en zonder dat u weet of zij hebben meegedaan aan de diefstal?' 'Proces! Hoe wou jij een proces gaan voeren tegen mensen die je niet verstaan? Nee, we gaan een voorbeeld stellen.mwe zullen de mensen van deze stad duidelijk maken dat de Badeners zich niet ongestraft laten veranderen.' 'Maar....maar...' De regeringscommissaris richtte zich hoog op en keek Kilian Werfel aan. 'Wil jij mijn bevelen in de wind slaan, Werfel?'
Allerlaatst vind ik het boek ook verschrikkelijk origineel. Ooit een boek gelezen over verleden tijd in de toekomst? Over een maatschappij waar vrouwen de baas zijn? De ideale samenleving? Waar de natuur heilig is? Nee, dat heb je niet. Met vlammende ogen wendde Thura zich plotseling tot Kilian. 'Jullie,' riep ze, 'jullie zullen nooit iets van ons begrijpen, nooit beseffen wat het is om Thuleen te zijn, van het leven te houden, de grond waarop je woont lief te hebben, je een te voelen met de gewassen en dieren; een boom omhelzen, een bloem stelen of met je hoofd tegen een steen rusten.



VERWERKINGSOPDRACHTEN
'Ja,' zei Kilian. 'Het is een verrukkelijke dimensie met een goede climatecontrol en een mooie cultuur. Ik voel me al aardig thuis en de meesten van onze dimensiegenoten  zullen het na enige tijd ook wel gaan waarderen. Het is mijn taak om hen daarbij te helpen. Edu Zimmerman, de voormalige hofmeester, zou daarbij ook nog goed werk kunnen doen. Ik heb hem vandaag nog niet gezien. Hoe maakt hij het?' De admiraal schudde bedroefd het hoofd. 'Op een dag, midden in de winter, heeft hij een zoefer gepakt en is de zee op gezweefd. Het was nogal stormachtig weer en de zee was woelig. Hij roeide recht naar het einde van deze dimensie en daarna heeft niemand hem meer gezien. Ik denk dat hij begrepen heeft dat hij zijn vrouw en kinderen nooit meer terug kon zien. Hij hield van deze dimensie, dat staat vast. Maar meer nog hield hij van zijn vrouw Hilde en zijn beide peuters. Onze komst had zoveel hoop opgewekt... En in die hoop wordt hij teleurgesteld. Het was heel tragisch.' Ze liepen nu door een park vol bloeiende struiken en bomen. Kilian hoorde iets en toen hij omkeek zag hij nog net een gestalte achter een dikke boom wegduiken. Anthira. De stad bood een troosteloze aanblik. Aan het herstel na de stormschade hadden  de Badeners nog niets laten doen. Ze hadden alleen met hun robots de ontwortelde bomen opgeruimd,. Maar, wist Kilian, Kulus zou herbouwd worden. Na een lange wandeling bereikten ze de puinhopen van de zwevende haven. Links en rechts lagen de wrakken van de luchtschepen. Midden in de baai lag het derde luchtschip, schijnbaar verlaten. Kilian voelde een rilling over zijn rug lopen. 'Als de Egon dit kon zien,' zei de admiraal treurend, 'zou hij in tranen hebben uitgebarsten.' 'De Egon zou alleen razen over de verspilde miljoenen,' antwoordde Kilian bitter. 'Over het verlies van zijn mannen en robots zou hij zich niet druk maken, die heeft hij toch genoeg in zijn rijk.'
De admiraal wees op de kleine zoefer die langs een van de steigers zweefde. 'Die neem ik.' 'Zal ik u naar het luchtschip vliegen?' bood Kilian aan. Cranach schudde het hoofd. 'Nee, Werfel. Dit is iets wat ik alleen kan doen.' Hij stak zijn hand uit. 'Vaarwel, ik hoop dat het goed met je zal gaan.' 'Admiraal, ik...' 'Nee, laat me.' Hij sprong op de zoefer, drukte een knop in, greep de stuurknuppel en zweefde richting het luchtschip. Kilian bleef staan en wachtte tot de man het luchtschip had bereikt en langzaam naar binnen zweefde. Een eenzaam figuur in een verouderd ultrapak. En over dat soort eenzaamheid kon Kilian meepraten...
Even later kwamen vier robots naar buiten zweven in de zoefer. Anthira kwam naast Kilian staan. 'Ik begrijp het niet,' zei ze. 'Wat moet hij daar, moederziel alleen op dat luchtschip? Hé, je huilt!' Kilian kon niks zeggen. Hij draaide zich om en liep weg, terwijl de tranen over zijn wangen gleden. Anthira, met lange sprongen als een hoprobot, haalde hem in en sloeg haar armen om hem heen. Kilian drukte zijn hoofd tegen haar schouder. Achtern hem vloog het luchtschip met een daverende klap de lucht in. Admiraal Cranach, de nooit verslagene, had de enige uitweg gekozen die hem voor een schande van de overgave kon behoeden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

koning van Katoren

Leesverslag koning van Katoren Hoofdstuk 1: Koning van Katoren Jan Terlouw 208 bladzijden Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam 1971 Hoofdstuk 2: In de nacht dat de oude koning van Katoren sterft, wordt Stach geboren. Hij is de zoon van een metselaar, die vlak na zijn geboorte omkomt. Zijn moeder sterft aan de kraamvrouwenkoorts. Stach wordt verder opgevoed door zijn oom Gervaas. Deze was al jaren in dienst van de koning en later van de ministers als lakei. Na de dood van de koning grijpen 6 ministers de macht in Katoren: -   Minister (Hendrik) de Seer - Minister van Ernst -     Minister (Karel) Regtoe - Minister van Eerlijkheid -     Minister (Bastiaan) Walsen - Minister van Regelmaat en Orde -     Minister (Bonifatius) Broeder - Minister van Deugd -     Minister (Tom) Pardoes - Minister van IJver -  Minister (Philip) Zuiver - Minister van Reinheid Ze hebben beloofd voor e...

leesverslag: Het Gulden Vlies van Thule

VOORBLAD Dit boekverslag gaat over Het Gulden Vlies van Thule van Thea Beckman en is gemaakt door Laura van Zanten uit 2a INLEIDING Ik wilde al heel lang een van boekverslagen over Het gulden Vlies van Thule doen, maar ik vond dat ik niet zomaar met deel drie van een trilogie kon beginnen. Daarom heb ik eerder dit schooljaar en het schooljaar daarvoor al boekverslagen gemaakt over de delen een en twee, Kinderen van Moeder Aarde en Het helse paradijs.             Ik wil zo graag mijn boekverslag over dit boek houden omdat ik het een heel origineel boek vind. Het gaat over de toekomst, maar de mensen leven met de uitvindingen en ontdekkingen van twee eeuwen geleden. Op deze manier lijkt het ook een beetje een geschiedenisboek. Het boek is ook origineel omdat het is geschreven vanuit het oogpunt van meerdere hoofdpersonen, die elkaar aan het eind van het boek tegenkomen. En het boek is natuurlijk ook leuk omdat het to...
Kinderen van moeder aarde van Thea Beckman Leesverslag Laura van Zanten 1A Inhoudsopgave: ·          Inhoudsopgave ·          Inleiding ·          Hoofdstuk 1: zakelijke gegevens ·          Hoofdstuk 2: samenvatting ·          Hoofdstuk 3: mening ·          Hoofdstuk 4: verwerkingsopdrachten ·          Bronvermelding Inleiding Ik heb voor dit boek gekozen omdat het heel knap en dapper is om een boek over de toekomst te schrijven. Ik vind het dapper en gewaagd om de toekomst zo te voorspellen. Je kunt er heel veel kritiek op krijgen. En het moet ook een beetje realistisch blijven en dat is heel knap gelukt. Het is ook een heel mooi boek omdat sommige mensen wel en anderen totaal niet ...